Gipsz – számunkra több, mint kalcium-szulfát

A Széria-Trans Kft-nek évek óta elismert neve van a hazai gipsz kereskedelemben, amelyet elsõsorban saját fejlesztésű glettelõ anyagainak, minõségi modellgipszeinek, és ipari célú speciális gipszeinek köszönhet. Immár több mint 15 éve szolgáljuk ki ipari és kereskedelmi partnereinket minõségi gipszeinkkel, akik értékelik, és nagyra becsülik megbízhatóságunkat, flexibilitásunkat, és nem utolsó sorban piaci függetlenségünket. Termékeink hazai keresettsége igazolja, hogy a minõségi gipszek egyre nagyobb hazai térnyerése érdekében végzett kitartó munkavégzésünk nem hiábavaló.

Az Európában található természetes gipszkõ ásványok közel 250 millió évvel ezelõtt keletkeztek. A beltengerek kiszáradásával és a bennük lévõ sók réteges lerakódásával kristályszerkezetû gipsztömbök alakultak ki, amelyek vastagsága akár a 80 m-t is meghaladhatja. A gipsznek, mint építõanyagnak az elõnyeit az emberiség már igen korán felfedezte. A mai Izrael területén régészek olyan gipszbõl készült padlóburkolatot tártak fel, amely már idõszámításunk elõtt 7000-ben készülhetett.

A nyers gipsz a természetben olyan kristályos szerkezetben fordul elõ, amely vegyileg kötött vizet tartalmaz. Az ásvány kitermelése során nyert, nagyon kevés kristályvizet tartalmazó anyag az anhydrit, amelyet a cementiparban, beton- és esztrichgyártásban is felhasználnak. A dihydrátot – amely két rész vizet tartalmaz – õrlés és szárítás után az építési vegyipar alapanyagaként gipszes receptúrák kötésgyorsítójaként, illetve az enyvgyártáshoz alkalmazzák.

Mint ahogy az értékes, de nyers alapanyagokból is csak a fõzési folyamat után áll össze a finom étel, úgy a gipszbõl is elõször a “fõzés”, az égetés után válik nemes építõanyag. A kemencében való hevítés során a dihydrát víztartalmát kivonják, így nyerik az alfa- és bétagipszeket, amelyeket többek között modellezésre, öntõformák készítésére, fogászati célokra, valamint különféle építési termékek bázisanyagaként, például glettelõgipszek alapanyagaként használnak fel.

Napjainkban a gipsz egyike a legfontosabb ásványi építõanyagoknak. Gipszkarton lapok, gipszes vakolatok és glettek, valamint kalcium-szulfát esztrichek nélkül a modern magasépítõipar ma már nem képzelhetõ el. A gipsz építõanyagként verhetetlen. Nagymértékû alkotói szabadságot kínáló természetes építõelem, amely építésbiológiailag is kifogástalanul felhasználható. Jó klímát biztosít, mert sok kis pórusa szükség esetén felveszi a nedvességet, és túl száraz levegõnél visszapárologtatja azt a helyiségbe. Nem éghetõ, környezetbarát anyag, amely problémamentesen újrahasznosítható.

A gipsz azonban többet jelent, mint egy univerzális építõanyag. Jelen van a mindennapjainkban. Például minden reggel találkozhatunk vele a fürdõszobánkban, mert a fogkrém egyik nélkülözhetetlen alkotóelemét képezi. Ezenfelül felhasználják az élelmiszeriparban, sörfõzéshez, állateledel készítésénél, alapanyagként alkalmazzák a kozmetikai- és gyógyszeriparban, használják a krétagyártás, a papírgyártás, a cukorgyártás során, kiválóan használható a gombatermesztésben, valamint a mezõgazdaságban a talaj lazítására is. A gipsz pH-értéke hasonló az emberi bõr pH értékéhez. Ezen tulajdonság alkalmassá teszi, hogy csonttöréseknél rögzítõkötésként, fogászati kezeléseknél pedig lenyomatok készítésére is rendszeresen használják. Minden ember élete során kb. 6 tonna gipszet használ el. Kívánjuk, hogy ezt a mennyiséget Önöknél a kéz- és lábtöréseknél használatos gipsz soha ne növelje.